IMG 4411 scaled | Domestic Science
  • Set
    1.789

Madpakkeforløb eller sundhedsforløb?

Mulighederne er mange. 

Denne opskrift startede som en del af et sundhedsforløb i corona-nedlukning nummer 17.000. Nu er den en del af et madpakkeforløb.

Som en afslutning på forløbet, har eleverne skulle lave en opgave (læs mere her: Sundhedsforløb 7. klasse – Mad og sundhedsprojekt), hvor de ud fra et prøveoplæg, løser nogle opgaver, samt kommer med deres bud på et sundt måltid. Og netop dette sunde måltid, har jeg et bud på her.

Et tyndt og blødt stykke brød med hjemmelavet pesto, avocado, havregrynspaneret kyllinge- eller kalkunbryst, salat og bøffelmozzarella.

Skaermbillede 2021 02 02 kl. 08.47.54 | Domestic Science
Med https://deklaration.fooddata.dk/?Deklarationer kan eleverne lære at beregne næringsstofferne i deres retter, således de kan bruge disse som argumenter for valg af ingredienser mv.

 

Og energi og næringsstoffordelingen i paninien er ikke helt ved siden af.

Her følger opskriften herpå, men husk at der er uendelig mange muligheder til fyldet i paninier.

IMG 4407 | Domestic Science
Del nu dejen i 6 stykker og rul dem ud til aflange og ovale flade brød, ca. 1 cm tykke. Mine blev ca. 15 centimeter lange.

Panini | Domestic Science

Madpakke panini

bcdf3bc420b266657198f66877a16a3e?s=30&d=mm&r=g | Domestic ScienceChristian Svane
Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 1 time
Samlet tid 1 time 30 minutter
Retter Bagning, Hverdagsmad, Madpakke
Køkken Global, Italiensk
Antal 4 personer

Ingredienser
  

Panini

  • 2 ½ dl vand
  • 25 g gær
  • ½ dl olivenolie
  • 300 g hvedemel
  • 100 g fuldkornshvedemel
  • 1 spsk sukker
  • 1 tsk salt

Kyllinge- eller kalkunbryst

  • 2 kyllinge- eller kalkunbryster
  • 2 fed hvidløg
  • 1 tsk rosmarin (eller en frisk kvist)
  • 3 spsk solsikkeolie
  • 1 dl havregryn
  • 1 tsk salt og peber
  • Lidt solsikkeolie til stegning

Fyld & samling

  • 1 bøffelmozzarella
  • 1 ½ avocado i skiver
  • Lidt salat

Sådan gør du
 

Panini

  • Lun vandet til det er lillefingerlun i en kasserolle.
  • Hæld vandet i en stor skål og rør gæren ud i vandet.
  • Tilsæt fuldkornsmel, olivenolie, sukker og salt. Rør, rør, rør.
  • Frem med dine superheltekræfter og rør og ælt nu hvedemelet i dejen. Husk at tilsætte lidt mel ad gangen. Dejen skal  selvfølglig være smidig og elastisk.
  • Lad dejen hæve tildækket i en 30-45 minutter (eller det tiden tillader i undervisningen).
  • Del nu dejen i 6 stykker og rul dem ud til aflange og ovale flade brød, ca. 1 cm tykke. Mine blev ca. 15 centimeter lange.
  • Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem hæve tildækket i ca. 15-20 minutter.
  • Opvarm imens ovnen til 180 grader over- og undervarme. Brug evt. varmluft, hvis du vil have mere sprødhed i brødet.
  • Bag paninierne i ca. 15 minutter, til de er blevet svagt lysebrune på toppen.
  • Lad dem køle af, flæk dem på langs og fyld dem med nedenstående.

Kyllinge- eller kalkunbryst

  • Pil og finhak eller pres hvidløgene.
  • De to kyllinge- eller kalkunbryster skæres på langs, således det bliver til to tynde filetter.
  • Smid i fire filetter i en skål med rosmarin, salt, hvidløg og olie.
  • Gør en dyb tallerken klar med havregryn blandet med peber.
  • Vend kalkunfiletterne i havregryn og læg til side på en tallerken.
  • Varm en pande op til middelhøj varme og kom godt med solsikkeolie på panden.
  • Filetterne steges til de er gyldne. De skal ikke have ret lang tid, da de er så tynde. Stil filtterne til side på en tallerken. Du kan både bruge den lune og kolde i din panini.

Fyld & samling

  • Del dit paninibrød i to dele og smører lidt pesto på begge sider. Herefter fordeler du skiver af avocado på bunden, efterfulgt af lidt salat, kalkunskiver, inden der toppes af med skiver af bøffelmozzarella.
  • Tag nu og varm en tør pande eller grillpande op til middelhøj varme. Læg paninien i tryk med en tung ting oven på. Det kunne være en anden pande eller gryde.
    Varm paninien til den tager godt med farve. Vend den evt. under vejs.

 

Pesto

bcdf3bc420b266657198f66877a16a3e?s=30&d=mm&r=g | Domestic ScienceChristian Svane
Tilb. tid 15 minutter
Samlet tid 15 minutter
Retter Tilbehør
Køkken Italiensk

Værktøj

  • 1 Minihakker

Ingredienser
  

  • 3 håndfulde frisk basilikum
  • 30 g mandler
  • 30 g parmesan
  • 1 fed hvidløg
  • ½ dl olivenolie
  • Lidt salt og peber (smag til hermed)

Sådan gør du
 

  • Rist mandlerne på en tør varm pande, indtil de får lidt farve, og der begynder at dufte af ristet nødder.
  • Hak mandlerne groft.
  • Alle ingredienserne fyres i en minihakker og får den helt store omgang! Blend, blend, blend!
  • Det kan ske, at du lige skal smage pestoen til med lidt salt og peber. I med en teske og smage. Du kan også give pestoen lidt ekstra olie, hvis du synes den skal være lidt mere flydende.

IMG 4408 | Domestic Science
Og så flækker vi ellers bare denne bandit i en bordgrill, hvor den steges til den er gylden og sprød og osten langsomt smelter.
IMG 4409 | Domestic Science
Et lille look ind i paninien. Uf, havregrynspaneret kalkunbryst. Paneringen “beskytter” det fedtfattige kød mod udtørring – til en hvis grænse. Så hold øje med kødet.
IMG 4411 | Domestic Science
At spise! Et styks panini med masser af lækkerier. Med dette brød får du kulhydrater og kostfibre. Men hvordan kunne man ellers bygge en panini op med indhold, således vi får en masse kostfibre, proteiner og det rigtige fedt?

Velbekomme

ingredienser

    Du vil måske også kunne lide